Grækenland
som innovativ og moderne vinnation
Bioklimatisk
vinanlæg. Moderne arkitektur, der udnytter lysindfaldet fra solen.
Genbrug af flasker. Ingen brug af sprøjtemidler. Græsk
vinproduktion bliver ofte sat i forbindelse med harpiks vinen
retsina, men græsk vin er meget mere end retsina. Vingården
Papagiannakos som ligger ca. 35 km sydøst for Athen imponerer
allerede ved første øjekast på grund af den unikke arkitektur, der
sætter rammerne for en innovativ og miljøbevidst vinproduktion, der
ved international eksport måske kan hjælpe Grækenland økonomisk
overvande igen.
Vi, 2.y fra Svendborg Gymnasium &
HF besøgte vingården Papagiannakos i forbindelse med vores
studietur til Athen i starten af april 2014. Da vi ankom til
vingården blev vi budt velkommen af grundlæggerens kone Mrs.
Papagiannakos , der startede rundvisning. Udefra ligner bygningen på
ingen måde en vingård, men idet man træder ind ad hoveddøren og
bliver mødt af synet af de mange imponerende vintanke, der nærmest
virker som en skov. Vintankene holder vinen nedkølet under gæringen
via vandrør rundt om tankene. Disse vandrør holder f.eks.
hvidvinens gæring konstant ved 16-18 grader i hele gæringsperioden.
Herefter så vi det rum hvor vinen
ligger og lagrer i trætønder indtil den rette bouquet opnås.
Grækenland har skævet til franskmændene, og egetræstønderne er
derfor importeret fra Frankrig, for at sikre den helt rette
kombination af aromaer.
Når man besøger en vingård
involverer det som regel også en prøvesmagning. Vingården
Papagiannakos producerer 8 forskellige slags vin, hvoraf vi fik lov
til at smage 3 – hvid, rosé og rød. Grundlæggeren Mr.
Papagiannakos præsenterede de forskellige vine, der blev serveret
sammen med ost, oliven og andre lokale delikatesser. Det er ikke alle
gymnasieelever, der er vant til at sidde til en vinsmagning, men for
de fleste var overvejende positiv oplevelse. I hvert fald blev der
ved slutning af besøget købt en del flasker græsk vin med hjem til
Danmark.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar