tirsdag den 22. april 2014

Grækenland som innovativ og moderne vinnation

Grækenland som innovativ og moderne vinnation


Bioklimatisk vinanlæg. Moderne arkitektur, der udnytter lysindfaldet fra solen. Genbrug af flasker. Ingen brug af sprøjtemidler. Græsk vinproduktion bliver ofte sat i forbindelse med harpiks vinen retsina, men græsk vin er meget mere end retsina. Vingården Papagiannakos som ligger ca. 35 km sydøst for Athen imponerer allerede ved første øjekast på grund af den unikke arkitektur, der sætter rammerne for en innovativ og miljøbevidst vinproduktion, der ved international eksport måske kan hjælpe Grækenland økonomisk overvande igen.




Vi, 2.y fra Svendborg Gymnasium & HF besøgte vingården Papagiannakos i forbindelse med vores studietur til Athen i starten af april 2014. Da vi ankom til vingården blev vi budt velkommen af grundlæggerens kone Mrs. Papagiannakos , der startede rundvisning. Udefra ligner bygningen på ingen måde en vingård, men idet man træder ind ad hoveddøren og bliver mødt af synet af de mange imponerende vintanke, der nærmest virker som en skov. Vintankene holder vinen nedkølet under gæringen via vandrør rundt om tankene. Disse vandrør holder f.eks. hvidvinens gæring konstant ved 16-18 grader i hele gæringsperioden.





Herefter så vi det rum hvor vinen ligger og lagrer i trætønder indtil den rette bouquet opnås. Grækenland har skævet til franskmændene, og egetræstønderne er derfor importeret fra Frankrig, for at sikre den helt rette kombination af aromaer.




Når man besøger en vingård involverer det som regel også en prøvesmagning. Vingården Papagiannakos producerer 8 forskellige slags vin, hvoraf vi fik lov til at smage 3 – hvid, rosé og rød. Grundlæggeren Mr. Papagiannakos præsenterede de forskellige vine, der blev serveret sammen med ost, oliven og andre lokale delikatesser. Det er ikke alle gymnasieelever, der er vant til at sidde til en vinsmagning, men for de fleste var overvejende positiv oplevelse. I hvert fald blev der ved slutning af besøget købt en del flasker græsk vin med hjem til Danmark.








Ingen kommentarer:

Send en kommentar